10 ting jeg vil i oktober

Om børn under studierne, og hvorfor jeg fik børn, da jeg var 31

12071462_10156064409220394_851878871_n

Københavns Kommune står i spidsen for en kampagne, der skal få alderen på førstegangsfødende ned. Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende er 29 år, 31 i København og knapt 32 for kvinder med en lang videregående uddannelse. En del af kampagnen prøver at overbevise studerende (kvinder) om at få børn under studierne, hvor man typisk er i 20’erne.

Tv2.dk (vi kan jo ikke alle læse Information) er der stillet ti fordele op ved at få børn under studierne. Kilden er blandt andet Købenahvns sundhedsborgmester Ninna Thomsen. Jeg kan godt forstå, hvis de unge kvinder derude ikke er overbevist. Jeg kan nemt stille ti ulemper op ved at få børn under studierne og ti lækre fordele ved at få børn lidt senere, når man er i job.

Eksempler:

Du er mere fleksibel
Måske, men der findes altså også jobs med fleksibilitet.

Fuldtidarbejde er svært at passe med søvnunderskud
Øh, fordi et fuldtidsstudie er en badeferie med uanede muligheder for at forlænge studie …

Du bliver mere struktureret
Nogen gør. Andre gør ikke. Forældre er ikke nødvendigvis strukturerede. Jeg vil mere sige, at man bliver god til at dele tingene op i need og nice. Og prioriterer de to ting lige meget. Alt imellem er ligegyldigt.

Kan give mere barsel
Jo, bevares. Men kun hvis den ene er i job.

Forstå mig ret. Jeg er helt enig i, at det er en god ide at få børn tidligere end 29 eller 30 år. I begge mine mødregrupper har hovedparten af mine med-mødre været i omkring 26, da de fik deres første barn. Når jeg ser på dem og deres familier, er de ikke anderledes end min. Og nu hvor jeg selv har to børn og elsker dem højere end noget andet, ville jeg ønske, at jeg havde fået dem før. Så kunne vi nyde livet sammen endnu længere.

Men for helvede. Jeg havde jo ikke lyst til at få børn dengang. Enten har man lyst, eller også har man ikke lyst til at få børn under studierne. Det er jo også det, de siger, de studerende med børn, som fx Nyhederne har talt med. De siger: ‘Det føltes bare naturligt at få børn nu. Vi havde lyst’.

Det er nemlig lysten, der driver værket. Ikke praktikken. Heller ikke det faktum, at det rent faktisk er sværere at blive gravid, jo ældre man er. Måske burde det faktum være bøjet i neon på ens lystavle, men som studerende er man bare mere bekymret om at bestå sin næste eksamen, og om man overhovedet kan forsørge sig selv efter dimission.

Jeg kan jo kun tale for mig selv, men jeg tror, at mange kan genkende sig i min historie om, hvorfor jeg nåede min 31 års fødselsdag, før jeg havde formeret mig. Jeg havde bare lyst til at opleve en helt masse selv. På udveksling, i praktik, bo selv, bo med en veninde, bo med min kæreste, få foden ind på arbejdsmarkedet, rejse og leve det søde liv som DINKs (dual income no kids). At få børn under studierne var slet ikke en overvejelse.

Jeg startede med at læse, da jeg var 19 år og var færdig, da jeg var 25 år. Claus og jeg mødte hinanden, da jeg var 20. Under studiet var jeg et halvt år på udveksling og senere et halvt år i praktik i København (vi boede i Århus). Og jeg boede med en veninde, inden jeg flyttede sammen med Claus. Alt sammen ting der var ret vigtige for mig dengang. Jeg var i gang med at blive voksen og havde et enormt behov for at stå på egne ben. Også selv om jeg var i et forhold.

Under mit speciale flyttede vi til København. Vi fik jobs, arbejde, festede, spiste ude, blev gift og rejste en masse. Sådan gik der fem år, fra jeg afsluttede mit studie til Viggo rockede vores verden en januar morgen i 2013.

Nogle gange taler vi om, at det ville være skønt, hvis vi havde fået børn før. Bare tre år før. Fordi børn er noget af det mest fantastiske. Det er dog nemt nok at sige i bagklogskabens klare lys, for vi havde slet ikke travlt med at få de unger. Og når Claus’ far eller min mor prikkede lidt til os, værgede vi det af os.

Når snakken falder på emnet, minder vi hinanden om, at der er nogle ret unikke oplevelser, vi ville være foruden – i hvert fald for en tid. For eksempel en måneds rundrejse i Japan. Andre rejser havde vi nok fået – hvis vi havde orket og havde råd. Det var i øvrigt på en restaurant i Tokyo og med en lille skid på, at jeg åbnede baby-snakken over for Claus. Jeg kunne mærke, at det var nu. Jeg var 30 år. Men det var nu ikke alderen, der tyngede, men lysten til at få børn, og lysten til at fokusere på andet end mig. Claus skulle lige tænke lidt over det, for vi havde det jo også godt bare os to.

Jeg tror på, at alt det, vi har oplevet sammen og hver for sig uden børn, holder os kørende de dage, hvor det bare er pænt hårdt at være forælder. At vi kan se tilbage på dejlige ferier og gode middage. At minde os selv om, at vi altså ikke giver afkald på noget, der ikke er der, når vores unger er større. Det er jeg ikke sikker på, at jeg ville være i stand til, hvis jeg ikke havde haft alle de her oplevelser.

Alt det her er dog nemt nok for mig at sige, når vi ikke har haft problemer med at få børn. Men tro mig, den dag vi gik i gang med den baby-making-business, var jeg sikker på, at jeg ikke kunne få børn, fordi vi ikke lige nappede den i første hug. Eller andet hug. Jeg fandt mig endda mig selv grædende hos min læge efter halvanden måneds forsøg, fordi jeg var sikker på, at jeg ikke kunne få børn. Og uden at vide det, var jeg gravid. Pointen er bare, at når man først beslutter sig, så skal det ske hurtigt. Sådan er det bare ikke altid.

Jeg synes dog, at det er godt med en kampagne, der kan få børn ind på lystavlen hos de studerende. Fordi det da kun vil komme alle til gode, hvis færre kom i fertilitetsbehandling. Måske kampagnen kan være startskuddet til en kulturforandring. Det tror jeg i hvert fald, at der skal til. Er man flere, der får børn under studiet, kan det være, at frygten for at blive isoleret er mindre. Hvis flere af vennerne har børn, så kan man være i det sammen.

Min frygt var, at jeg som mor ville få svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Den frygt ville jeg ønske, at jeg kunne mane i jorden for mit 25 årige jeg. I dag tror jeg nemlig, at man i høj grad står stærkt i en ansættelsessituation, når man har børn. Ingen hormonelle udbrud i kontormiljøet (been there) og ingen barsler, men en helt igennem stabil medarbejder, der måske/måske ikke er struktureret (jeg tror i høj grad, at det er et personlighedstræk). Muligvis er der nogle barnets 1. og 2. sygedag, men børn er altså ikke syge konstant. Bliver jeg boss en dag, så er det i hvert fald et plus.

Og så er der lige den der biting med, at det tager to til en tango. Det er altså ikke alle, der har en at få børn med under studierne. Eller efter studierne. Jeg er sikker på, at rigtig mange kvinder gerne vil have børn, når de er 26-30 år, men at de bare ikke har mødt manden. Og pludselig går årene bare.

Jeg har ikke googlet statistikker, men jeg har en ide om, at udeblivelsen af manden er en hyppigere årsag til, at førstegangsfødende bliver ældre, end at de er hardcore karrierekvinder. Og mens man venter/leder, så hvorfor ikke bruge tiden på karrieren.

Hvis Københavns Kommune nu skaffede mænd til alle de skruk studiner og til alle single ladies i 30’erne, så er jeg sikker på, at gennemsnittet vil falde med fem år.

Hvad tænker I om Københavns Kommunes kampagne? Og hvad er jeres egne overvejelser om egen alder og at få børn?

–o0o–

Følg også mit ligusterliv på Instagram og med Bloglovin.

7

  • Trine Borup

    Jeg synes det er en skrækkelig kampagne. Som med alle andre emner er politikernes retorik at det er den enkelte borgers pligt at ændre på en problemstilling (for få børn) som er politikernes ansvar at løse. Der findes masser af politiske værktøjer der kan ændre situationen, men i stedet undlader de at gøre noget, for så at gøre det til den enkelte kvindes (ikke mand) ansvar. De politiske værktøjer er at gøre det så attraktivt som muligt at få børn tidligere. Det involverer penge, bedre arbejdsforhold/studieforhold etc. Hvis de virkelig ville få de studerende til at få børn, så skulle de indføre dobbelt op på su til alle forældre! Ikke bare enlige, men alle forældre på su. Det ville sgu rykke på det, det er jeg overbevist om. Så havde jeg fået flere børn under studiet. Jeg fik ét i sidste semester 🙂
    Jeg ved godt at kommunen ikke kan gøre noget ved su’en, men mon ikke det er et problem i hele landet, og dermed ikke kun et problem for Kbh??

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Henriette Simonsen

    Jeg var ret umoden i 20’erne…jeg læste og festede, antennerne var slet ikke på fast kæreste og børn. Jeg havde veninder som fik børn, min søster berigede mig med niecer…jeg kyssede små runde kinder og flagrede ubekymret videre…
    Jeg mødte faktisk først mit livs kærlighed som 36 årig, vi levede det søde liv med de fordele der er ved at være to, tjene godt og ha mulighederne foran os…
    Da jeg blev 40 år sagde en vis veninde til mig: “Man fortryder aldrig det barn man fik….man fortryder det barn man aldrig fik”…den gav jeg videre til min mand….3 mrd senere var jeg gravid og fødte som næsten 41 årig! Idag ville jeg ønske jeg havde været lidt mere moden i tyverne…men jeg tror at det er svært at diktere kvinderne i 2015 hvornår de skal føde deres børn….måske kan man inspirere dem?
    Mvh Henriette (næsten 46 og mor til Laurits på 5)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • God historie og god pointe. Jeg lover at forsøge at inspirere. Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at spamme med hjerter og baby-snak. God aften 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

    Vi kom til at lave en baby, da jeg var 23. En graviditet og en barsel senere er jeg nu tilbage på studiet og har været det i en måned. Og det er lidt hårdt.. Jeg ville på ingen måde have det anderledes, men det er sgu hårdt at skulle tænke på akademisk niveau, når man ikke har sovet særligt godt.. Desuden er min kæreste nu på barsel med lillemanden. Så absut ikke forstår idéen i, at nu går mor ind på hjemmekontoret og lukker døren..
    Han starter i dagpleje om to uger, og der kan jeg se, at det bliver lettere. Jeg kan endda give ham korte dage og fridage hver uge udenfor eksamensperioder.
    Men jeg synes, at Kbh’s kommune skal lukke røven. De har lige fjernet økonomisk tilskud til hjemmepasning. De må lige beslutte sig.. Vil de have os til at få flere børn tidligere, så må de også gøre det mere attraktivt!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg ved det jo ikke, men tænker, at det er dobbelt så hårdt at studere på søvnunderskud end at arbejde. Det kræver enorm selvdisciplin. Og så det med at lektier, speciale mm. konstant kører rundt i hovedet på en. Og det er altså ikke fordi jeg er uambitiøs med mit job, men jeg har altså ikke eksamener om hjørnet, der stresser. Det med dagpleje giver nok lidt et pusterum. Og hav ikke dårlig samvittighed, hvis du ikke altid kan overskue at give dit barn korte dage. De har det jo godt og sover en del af tiden. God dag 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

    Jeg må ærligt indrømme, at jeg bliver en kende harm over den her kampagne.

    Jeg tror at de fleste, måske særligt de veluddannede, som får børn senere, godt er bevidste om, at fertiliteten falder med alderen. Også allerede når man er i starten af 30’erne. Men det alene, er da ikke grund til at få børn tidligere, hvis man ikke har lyst. Jeg selv og flere af de veninder jeg læser med, er allerede enormt bevidste om det, selvom vi endnu ikke har nået midten af 20erne, og flere er deciderede bekymrede for om de i det hele taget kan blive gravide – også selvom det ikke er aktuelt pt.

    Dernæst, så synes jeg det er helt skævt at kampagnen primært sigter mod kvinder – i min egen omgangskreds ser jeg flere eksempler på kvinder der gerne vil have børn, og også tidligere, men enten ikke har fundet manden at få dem med – eller har fundet manden de gerne vil have dem med, men venter på at han også er klar til familieliv.

    Slutteligt, så har jeg også altid tænkt at der er mange fordele ved at få børn under studiet, men der er godt nok mange ting på TV2s liste, som jeg ikke kan nikke genkendende til som studerende. Jeg er f.eks. på ingen måde fleksibel – vi har mødepligt på mit studie, og jeg arbejder ved siden af, og har således en ret normal 8-16 uge – bare med læsning (og projektskrivning) derudover – hente tidligt ville derfor ikke være en mulighed. Jeg kan langt bedre arbejde end studere med søvnunderskud, og idet jeg går på RUC og 90% af alle RUC-studerende bor i København, så tror jeg ikke jeg ville have meget held med at insistere på at gruppemøder skulle være hos mig. Derudover, så kunne jeg godt tænke mig at se hvor alle de der SU- og børnevenlige lejligheder til gode penge er henne, for i min omgangskreds har folk problemer nok med at finde et sted hvor de selv kan bo uden børn. Jeg synes simpelthen ikke den liste stemmer overens med den virkelighed jeg lever i.

    Jeg har altid selv troet jeg skulle have børn tidligt – helst inden jeg blev 25. Det er om et halvt år, og jeg er ikke gravid, så det når jeg vist ikke.. Og det har jeg det faktisk fint med. For jeg har ikke lyst til børn lige nu.
    Jeg er endda én af de der “slemme” og mærkelige kvinder, som er i et fast parforhold (vi har været kærester i 5 år og boet sammen mere eller mindre siden dag 1, og skal sågar giftes til næste år) og alligevel ikke har lyst til at få børn lige foreløbigt. Man kan komme med nok så mange gode argumenter for hvor praktisk det er at gøre det nu, og vi har så absolut rammerne og ressourcerne til det, men det kan jo ikke ændre på at vi ikke er interesserede lige nu. Jeg tror til gengæld, at hvis man virkelig har lyst, så finder man ud af det også selvom det er “upraktisk” ift. job, søvnunderskud mm. Og som min forlovede påpegede, så er det da også svært at forestille sig, at der skulle komme noget godt ud af, at sætte børn i verden, hvis ikke man føler for det.

    Jeg tror altså ikke den kampagne rykker på noget – jeg tror godt folk er bevidste om at man ikke er fertil for evigt, og jeg tror ikke at man begynder tidligere af praktiske årsager – kun af følelsesmæssige.

    Tak for et dejligt indlæg, der viser at livet med børn også er skønt, selvom man ikke får dem før man bliver 30.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak 🙂 Jeg tror på, at børn er skønt uanset ens alder og at man vokser lidt med opgaven. Det er dejligt og også ret hårdt i de faser, hvor søvnen er minimal (som lige nu). Det er bare mega hårdt at få børn (synes jeg) – uanset hvor gammel man er. Nogle gange tænker jeg faktisk, at jeg synes, at det er så hårdt, fordi jeg er gammel, haha. Men man fortryder heldigvis ikke de børn man får. Uanset alder. det er heldigvis meget dejligere, end det er hårdt.
      Jeg ved faktisk ikke, om kampagnen kun er rettet mod kvinder, for der er en pjece om æg (til kvinderne) og en om sæd (til mændene). Men lur mig om det ikke er kvinderne, der skal bære den videre.
      Mon ikke mændene skal ‘masseres’ lidt, når det kommer til børn, når manden er under de 35?1
      Hav en dejlig dag 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 ting jeg vil i oktober