En hel del om taknemmelighed og glimt fra ugen der gik

5 gode legepladser i København

12048435_10156045815815394_1983446444_n

Jeg er imponeret over de legepladser, jeg frekventerer med mine egne unger i forhold til dem, jeg selv dimsede rundt på i 80’erne. Den skarpe læser har nok opdaget min begejstring for blandt andet Valbyparken. Et sted jeg for nylig har fået ind på lystavlen.

Og der er jo så mange gode legepladser derude, hvor det både er sjovt for ungerne og os voksne. Jeg er af og til blevet spurgt om gode legepladser forskellige steder i København af jyske venner, der er forbi hovedstaden med kids.

Jeg tipper med glæde, for jeg har meget nemt ved at tale i begejstrede vendinger om ting og steder, der begejstrer mig. Men hvorfor ikke skrive det ned en gang for alle. Derfor denne guide til fem gode legepladser, hvor jeg også har en fest.

Jeg har naturligvis ikke leget med mit yngel på alle hovedstadens legepladser, så tip mig gerne om steder, jeg bør slå en sløjfe forbi med mine ællinger. Jeg har desuden en top fem over legepladser med dyr og en med soppebassiner i ærmet. På trapperne snart. Jeg lover.

#1 Naturlegepladsen i Valbyparken
I Valbyparken finder man Danmarks største naturlegeplads på 20.000 kvadratmeter. Oh, yes. Det er sgu stort. Der er bakker og stier, der er træbroer over det store sandareal, hvor de små kan løbe på løbecykel, og vi voksne kan gå uden at få sand i skoene – eller trille efter med klapvognen.

Der er tårne, gynger, legehuse og forhindringer, der udfordrer motorikken. Der er desuden små sandkasser, hvis man gerne vil sidde lidt afsides eller afgrænset med de helt små børn.

Og så ligger naturlegepladsen super smukt i den enormt flotte Valby Park. Så når ungerne går om kuld til lur (hvis man er så heldig, at de stadig gør det), så kan de voksne gå på opdagelse i de mange temahaver i parken, som er små afgrænsede, typisk runde haver på størrelse med en mini parcelhushave.

Der er for eksempel en surbedshave, en rosenhave, en frugthave, en krydderurtehave, en japansk, en handicapvenlig, en staudehave og der er sågar også en til børnene med soppebassin. Hvis naturlegepladsen er for vild for de helt små, er der desuden en mindre legeplads tæt på med sand og store dyr udskåret af træstammer.

Bonusinfo – og en vigtig en af slagsen. Der er naturligvis fine toiletter. Med toiletpapir. Kort derfra er der også en café, hvor man kan købe en sodavand eller kaffe. To-go. Jeg synes nemlig ikke, at den er særligt hyggelig og foretrækker klart at tage kaffen med og have madpakke med, hvis sulten skulle melde sig.

Her finder du Valby Naturlegeplads (Google Maps)

#2 Motions- og legebånd i Fælledparken
Det er ret svært kun at fremhæve en legeplads blandt de mange superfede legepladser i Fælledparken. De kan nemlig noget forskelligt.

Men den bedste legeplads, synes jeg, er legepladsen langs Serridslevvej. Her er der nemlig plads til alle, uden at man skal stå i lang kø til gyngerne. Også i weekenden. Det kan jeg godt lide. I weekenden er der for eksempel vildt crowded på tårnlegepladsen i den modsatte ende af parken. Øhj, det kan altså godt give nogle lange (længere) patter.

På aktivitetsbåndet er der sansegynger, almindelige gynger, trampoliner, legetårn, sandkasse og ‘huller’ i faldeunderlaget, man kan løbe ned i og op igen. Der er en masse for motorikken og noget for alle børnestørrelser.

Der er lyst, og de voksne kan nemt finde en plads i solen med latten, man har købt fra en af de tre kaffevogne. Er man sulten, er der også en kebabvogn og en pandekagevogn. Alt sammen på den smagfulde Østerbro-måde, og man kan da naturligvis mobilepaye regningen.

Jeg er vild med den her legeplads, fordi her er liv, men man skal ikke slås om trampolinerne. På den anden side af stien er der fodboldbaner og masser af plads til at smide et tæppe i græsset og flade ud.

Min toiletanmeldelse er dog lunken. Det er en velbesøgt legeplads og toiletterne er bare lidt småklamme. Dog kan jeg oplyse, at de er ganske fine ved sanselegepladsen og af en eller anden grund også den velbesøgte tårnlegeplads.

Her finder du Aktivitetsbåndet i Fælledparken (Google Maps)

#3 Legepladsen ved Livjægergade
Den her legeplads ser noget så kedelig ud ved første øjekast, men den kan altså noget. Den er aflukket, den er lille, og den findes på det mest skyggefulde spot, man kan opdrive til en legeplads.  Altså perfekt til hedebølge eller til os, der kan lide at slappe af i smilerynkerne.

Der er et kæmpelegetårn, som er sjovt, vildt og udfordrende for dem på to år og op. Og ungerne kan sagtens selv være der, uden at man som forælder tosser rundt i røven på dem og pakker dem ind i vat. Man har fuldt overblik og bænkgaranti. man må dog klemme benene sammen, hvis naturen kalder.

Her er der gynger, sansegynger, babygynger, flere små legehuse og en sandkasse. Altså en hel masse til dem under to også.

Til de voksne er der bænke hele vejen langs rækværket og en masse gode kanter på sandkassen. Der er et Meyers Bageri og Det Rene Brød et stenkast derfra, hvis man bliver brødflov eller latte-trængende.

Bedst af alt ligger min yndlings-isbar tæt derved, nemlig Østerberg. Den lækreste italienske is med østerlandsk inspiration og det sødeste personale man kan opdrive.

Legepladsen er tæt på Østerport Station, Kastellet, Søerne, shopping på Østerbrogade og Fælledparken. Alt sammen noget, der er med til at trække op, for selv om jeg er begejstret for den her legeplads, så ved jeg også, at det kun er en, man prioriterer at runde, hvis man alligevel er på de kanter.

Her finder du legepladsen i Livjægergade (Google Maps)

#4 Østre Anlæg
Den her legeplads kan noget af det samme som aktivitetsbåndet i Fælledparken. Her er boldbur, trampoliner, legetårn, klatreborg, vippedyr, kæmpegynger og en masse til at udfordre motorikken.

Bedst af alt er der et legeskib. Viggo elsker det simpelthen. Det er et lidt faldefærdigt et af slagsen, men så længe der ikke stikker søm ud, er jeg fan.

Her er det nok alle legesagerne, der udfordrer balancen, som jeg er fan af. Ikke mindst at der er rigeligt plads at boltre sig på, hvis man har cykel, løbecykel, løbehjul og deslige med. Og så er der udsigt til sø, bakker, store træer og til Statens Museum for Kunst, som, jeg altså synes, er en ganske smuk bygning.

Her er der også fine toiletter. Man skal ikke lade sig narre af det brune, grafitteoverfaldede skur på en af bakkesiderne. Der er både rent og papir i holderen.

Her finder du legepladsen i Østre Anlæg (Google Maps)

#5 Trafiklegepladsen i Fælledparken
Her skal børnene have en vis alder for at kunne more sig og få udbytte af legepladsen. Viggo har netop nået den alder, hvor han har styr på rød mand, grøn mand og hajtænder. Og desuden er en haj på en løbecykel. Så jeg vil skyde på, at ens ællinger skal være omkring de to år.

Den her indhegnede legeplads ligger lige bagved Parken godt skjult af træer. Jeg har adskillige gange guidet folk udenbys fra derhen, fordi de ikke kunne finde den. Legepladsen er en stor udgave af det der trafiktæppe, der pynter de manges legeværelser, og som man kan bruge til legetøjsbiler.

Her er trafiklys, forgængerovergange, fortov, veje og så videre. Der er både plads til dem på cykler, løbecykler og trehjulede motorcykler. Og fordi det gælder om at opføre sig ordentligt i trafikken, så er der plads til alle og ingen farer for de helt små.

Her finder du trafiklegepladsen i Fælledparken (Google Maps)

Og så det løse
Læs også mit indlægget Guide til leg og om at kede sig et hul i hjernen på byens legepladser. Altså om at være voksen og med på legeplads – et indlæg som den her guide udspringer af.

Og høhø, I har nok opdaget, at jeg går op i den slags. Men når man er langt hjemmefra og gerne vil give sig hen til leg med sit yngel, nytter det bare ikke, at man skal pakke alt sit habengut for at finde en cafe, der forbarmer sig til at lade en låne toilettet. Og det med, at der er toiletpapir, er bare noget, der fascinerer mig. I min folkeskole manglede der altid lokumspapir på toilettet – men her på hovedstadens offentlige pisrender er det aldrig tilfældet.

Jeg beklager i øvrigt den manglende visuelle side i indlægget. Jeg må dog sande, at jeg ikke har mange fotos på mobilen kun af legepladserne. Og dem, jeg har, synes jeg, er for personlige.

Links til legepladser
Og så har jeg her samlet nogle enormt gode links med oversigter over fantastiske steder, man kan slippe sin indre legeonkel løs. Eller drikke en latte fra termokrus med udsigt til både lækre omgivelser og klatrestativ.

Naturlegepladser.dk

Byens legepladser (kk.dk)

Bemandede legepladser (kk.dk)

De bedste legepladser i København (aok.dk)

5 gode legepladser (boernibyen.dk)

–o0o–

Følg også mit ligusterliv på Instagram og med Bloglovin.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En hel del om taknemmelighed og glimt fra ugen der gik