Pottetræning, Hr. Pølle og Pølleplaskeland

Om vidundervuggen der slår igen og kålhøgne klogerier om søvn

11994253_10155970056210394_721304988_n

Hvis du går rundt derude med baby i maven og overvejer, om du vil kaste cirka 2.000 kroner efter en slyngevugge, så er mit svar: GØR DET FOR HELVEDE. Spar et andet sted. Og lån den eller køb den fra ny. Folk forventer 90 procent af prisen på dba.dk.

Det første – og næsten eneste – baby-gear jeg har købt til Lily er slyngevuggen. Jeg købte den allerede, da jeg var to måneder henne. Den var sat ned med 20 procent hos Pure Baby, og jeg slog til. Jeg vidste, at jeg bare ikke orkede hvileløse nætter vuggende med baby på armen. Eller timer på pilatesbolden, vuggende til ryggen ikke er til at reparere igen.

Jeg gad det bare ikke igen. Også selv om det kun er for en periode på under et år. Min veninde havde en slyngevugge, Viggo prøvede et par gange. Søvngarantien blev ikke bragt til skamme. Men da var han lidt for gammel til, at jeg ville købe en, men lovede mig selv en, hvis storken skulle kigge forbi igen.

Hverken Claus eller jeg har gentaget vugge-eventyret med Lily. Takket være slyngevuggen. Lily sov alle sine lure om dagen i den, fra hun blev født, til hun var omkring fem måneder, hvis vi da ikke var ude og trille en tur. Om natten har hun sovet i en lift, og hun har slet ikke haft problemer at falde i søvn i den, hvilket, nogen siger, kan være tilfældet.

Vuggen er især genial til den power-nap, de fleste babyer i alderen to-fire måneder har brug for klokken 18.00 til 19.00. Den time, som mange forældre formentlig springer over, fordi man har gang i kødgryderne eller andet, man ikke kan overskue bliver afbrudt af at skulle vugge baby eller måske ligefrem gå en tur med kareten. Den time, mange kalder for ulvetimen og derfor accepterer umulige kiddos, men som for de helt små bare er et råb om en kort lur på 30-60 minutter.

Jeg husker ikke, at vi stringent praktiserede powernap med Viggo. Men heldigvis havde vi kun et barn, så en forælder passede køkkenet, og den anden passede baby. Men med to ællinger på adressen har vi virkelig dyrket den powernap. Fordi det er godt givet ud for hele familien, men nok også fordi det har været så nemt at proppe Lily i slyngevuggen – med 100 procent hurtig søvngaranti.

Og jo, hun kunne sagtens sove om natten. Ikke klokken 20.00, men ved 21.00-21.30-tiden, som faktisk er et helt normalt tidpunkt for en tre-fire måneder gammel baby at falde i søvn på. Jeg tror – uden at vide det – at mange tror, at babyer sover klokken 19.00 eller 20.00, og føler sig selv mislykkede over, at deres barn først sover til voksen-sengetid.

Nu tænker du sikkert, at jeg er en smule kålhøgen omkring det med baby og søvn, når jeg render rundt med sorte rande under øjnene og konstant klager over manglende søvn. Min udfordring er nætterne og min insisteren på me-time :p

Desværre kan jeg heller ikke tage æren for indsigten i børns søvn. I stedet må jeg sende bolden videre til netsundhedsplejersken (og min guru) Helen Lyng Hansen. Jeg kan virkelig anbefale hendes bog, som kort og godt hedder … Helens bog om børn og søvn. I bogen er der nogle såkaldte søvnhjul, som virkelig har hjulpet mig til at forstå mine børns søvnmønstre. Ved at lægge børnene ud til lur på de pågældende tidspunkter, er jeg faktisk kommet udenom sure babyer i løbet af dagen. Jeg er faktisk pænt meget ekspert i lur om dagen.

Jeg tror især, at slyngevuggen er god, når man bor i lejlighed. Fordi man så slipper for at vugge barnet på arm og så ned i sengen (Jo, jo, jeg har hørt om børn, der, bare kan lægges og så sover de. Jeg kender dem bare ikke). Eller at skulle fragte barn ned fra 3. sal for at gå en tur for en halv times power-nap. Det er der jo ingen mennesker, der gider. Jeg tror, at vi ville bruge vuggen længere end de fem måneder, hvis ikke vi var flyttet i hus. Her er det nemlig nemt bare at lægge Lily ud i vognen og trille en kort tur i forhaven.

Men, men, men. Der er en grund til at jeg er stillet ind på slyngevuggen og dens mange bedrifter, nu Lily har passeret baby og faktisk er et barn.

I nat fandt vi den nemlig frem igen. Jeg er ved at vænne Lily fra at få mad om natten. Det resulterer i et utal af opvågninger og rygsmerter for mit vedkommende af at bøje mig ned i tremmesengen, så det er Claus, der er nødt til at tage alle løftene. Hun falder hurtigt i søvn på armen, men det er bare vanvittig hårdt at rejse sig fra sengen for tiende gang på to timer for at lulle baby. Især når natteroderierne involverer begge forældre.

Igen har slyngevuggen reddet os. Det tager cirka to minutters vuggen, når hun vågner og beklager sig, til hun sover igen. Og der er maksimal komfort til forældrene. Vi har den nemlig hængende lige ved vores seng, så vi næsten ikke skal sætte vores trætte kroppe i bevægelse. Genius.

Jeg har som sagt selv købt min hos Pure Baby, som derfor er i øko-versionen. Jeg har den i extended-udgaven, altså en ekstra lang vugge, som er målrettet det skandinaviske marked og ekstra lange babyer. Alt inklusive koster sådan en 2.296 kroner (vuggen med ophæng, madras og lagen + tilkøb af afstivningsmadras og ekstra lagen). Men jeg fik det hele for 1.850 kroner, fordi der var 20 procent på alt i butikken. Det hænder faktisk af og til.

Kendte jeg en, jeg kunne låne den af, ville jeg naturligvis have gjort det. Ligesom jeg selvfølgelig låner min ud til veninder i lykkelige omstændigheder, når jeg engang tør sige, at NU har vi ikke brug for den mere.

Jeg køber også gerne baby-gear brugt. Især den her type, der er lidt pricy. Jeg opgav dog hurtigt at købe den på diverse salgssider. Der er ikke mange til salg, folk forventer 90 procent af købsprisen, og man skal være hurtig. Intet der matcher mit temperament.

Men altså, VARMESTE anbefalinger herfra (hvis I skulle være i tvivl). Og det her indlæg er ikke sponsoreret. Jeg er bare begejstret – og gode ting skal man jo dele med hinanden.

God fredag derude. Her er den så sandelig god. Kan den andet, når den indledes med gåtur om søerne i dejligt efterårsvejr og afsluttes med medisterpølse, kartofler og sovs – og en Lily der naturligvis sover hele natten i vidundervuggen.

Hvis du har tre minutter mere, du vil spendere på bloggen, så har jeg før nævnt et ord eller to om søvn. Blandt andet i indlægget Lidt om taknemmelighed, forlommer i Netto, fulde mødre og heads up inden Tornerose-søvn og Voksentid, ‘bare at være i det’ og om at komme uuuuuud.

–o0o–

Følg også mit ligusterliv på Instagram og med Bloglovin.

5

  • X

    Z

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg fandt Leander-vuggen til en rigtig fin pris og købte den. Nu kan jeg se, at det er den her jeg har manglet. Mangler? Min baby er fem måneder gammel nu. Hvornår stoppede I med at bruge den i første omgang? Og mon den ville kunne hænge i Leanderstativet?! Spurgte hende der ikke sover så meget for tiden :-S

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Pernille. Jeg kender faktisk ikke leandervuggen andet end fra billeder, så jeg ved ikke, om stativet passer. Så vidt jeg kan se, så gynger leandervuggen frem og tilbage? Slyngevuggen hænger i en fjeder. Min erfaring er, at det er bevægelsen op og ned, der har effekt. Ikke frem og tilbage som ved en gynge. Jeg ved ikke, om leander-stativet er konstrueret til det. Men ellers er der en krog med til slyngevuggen, så man kan hænge den i en dørkarm, hvis man ikke vil hænge kroge i loftet (eller har fritliggende bjælker). Vi stoppede med slyngevuggen om dagen cirka omkring de 5 mdr, fordi da gik lily over til to lure om dagen a cirka to timer, hvor jeg foretrak at lægge hende ud og sove, så jeg kunne larme i huset 🙂 Der skulle jo billeder på de skide vægge. Men nu er den som sagt fremme igen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • I øvrigt – tjek de der søvnhjul ud. Fem måneders alderen er vist sådan en overgangsperiode for barnet fra at gå fra tre til to lure. Fra seks måneder skulle mange trives med lur kl 10-11 og så kl 13.30-16.00. Ved begge mine børn har det passet så utrolig meget, at det virkede som hokus-pokus.
      Håber, at du får mere søvn snart 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Fornemt, tak for de lange svar 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pottetræning, Hr. Pølle og Pølleplaskeland