Lidt om storebrødre og låneøkonomi

Ammestuesnak igen

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/df4/63092124/files/2014/12/img_5864.jpg

Engang læste jeg restaurantanmeldelser og politisk stof i Politiken. Nu har alt nyhedsstof om fødsel, amning, børn og opdragelse en magnetisk effekt på mig. Måske fordi det er light-stof for ammehjernen. En ting er sikker, jeg har ikke kapacitet til at sætte mig ind i Eritrea-sagen.

Forrige nat, mens jeg ammede, faldt jeg over den her artikel på pol.dk Færre børn bliver ammet. Ja, og så ville jeg have smidt det her indlæg på bloggen i går. Men i går sov jeg, når jeg ikke lige ammede. I hvert fald indtil klokken blev 15.00, hvor Viggo kom hjem.

Men i hvert fald. Sundhedsstyrelsen har undersøgt, hvorvidt og hvor længe danske kvinder ammer.

Og ganske kort opsummeret, så er der er lille bitte fald i antallet af børn, der bliver ammet. I 2012 blev 89 pct. af alle to uger gamle børn ammet, i 2013 var det kun 87 pct. Men faldet er alarmerende, mener eksperter. Fordi det går den forkerte vej.

Undersøgelsen fortæller også, at kvinder med kun en grundskoleuddannelse i mindre grad ammer deres børn end kvinder med høj uddannelse. At flere børn i storbyerne bliver ammet end i randområderne. At børn med to forældre i højere grad bliver ammet end børn af enlige forsørgere. Og at etniske danskere ammer længere end kvinder med anden etnisk baggrund.

Der står desværre ikke noget om, hvorfor. Det er nok det, jeg synes, er mest interessant.

For mig at se tyder det måske på, at amning handler om overskud og kultur. Måske har man bedre barselsvilkår, når man er højt uddannet. Måske man som højtuddannet primært bor i byerne. Måske man som enlig forsørger er mere afhængig af, at andre kan hjælpe med pasning. Måske der er noget spelt-prestige i at amme.

Jeg kan ikke selv pin-pointe, hvorfor jeg helt præcist ammer. Det er i hvert fald ikke, fordi Sundhedsstyrelsen anbefaler det. For jeg tror på, at børn der får flaske er lige så sunde. En norsk undersøgelse viser, at der ikke er den store forskel i forhold til fx astma og allergier.

Det er nok mere en følelse. Jeg vil det bare rigtig meget. Det er intimt, og det er bare supernemt at have mælken med i jungerne, uanset hvor man er. Jeg ville ikke orke det med at vaske flasker, hvis jeg kan være fri (vi har ikke opvaskemaskine). Jeg elsker også bare de der små fingre mod mit bryst, og det der milk-drunk ansigt, når baby slipper brystet.

Jeg ammede Viggo i ti måneder. Jeg havde egentligt tænkt, at otte måneder var passende. Pludselig kunne jeg bare ikke komme ud af det, jeg efterhånden kaldte mit ammefængsel. Viggo tog ikke flaske (og jo, vi prøvede virkelig), og han spiste bare ikke så godt, at jeg turde slippe amningen. Det var lidt opslidende til sidst.

Men flaske giver da en vis fleksibilitet. Jeg håber, at Lily kan tage flaske bare engang imellem. Ikke nu, men om et par måneder. Bare så jeg også kan få lidt alenetid med Viggo. Det ville være dejligt.

Og sker det ikke, så er jeg nok mere sikker nu end dengang og tør slippe amningen før. Jeg tør nok også blive i den denne gang, hvis det skulle være. Fordi jeg alligevel er helt vænnet af rødvin, og fordi jeg ved, at det nok skal slutte. Helt absurd, så havde jeg af og til svært ved at tro på det sidst.

På mange måder er meget nemmere denne gang end sidst. Og det er skønt.

Hvilke tanker har I gjort jer om amning – eller ikke-amming?

Ingen kommentarer til Ammestuesnak igen

  • […] Jeg har skrevet min mening om det hele, og hvordan debatten påvirkede mig, da jeg var ny mor i i det her indlæg Ammestuesnak igen.  […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har aldrig tænkt at jeg ikke skulle amme og har fuldammet mine børn til de var ca 6 måneder og ammet videre i mindre målestok til de var ca 1 år gamle. Jeg har haft nemt ved det, haft rigeligt med mælk, til min mellemste for meget i starten fordi han lå på neo og jeg skulle malke ud på maskine til ham = ret stor produktion og litervis på køl til senere…

    Jeg har set ammende mødre i min barndom og ungdom som en naturlig del af livet med små børn og jeg har måske af den grund aldrig overvejet at man skulle andet. Men jeg ved også at det jo er nemt at sige, når der stort set ikke har været problemet forbundet med min amning.

    Jeg kunne også godt være ret interesseret i de grunde der er til at lavere uddannede ammer mindre end højere uddannede osv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sådan har jeg det også. Det har været meget naturligt for mig, at motherhood inkluderer amning. Jeg har heller ikke haft nogen vanskeligheder, men da jeg var gravid 1. gang, var jeg meget nervøs for, om jeg kunne. Og da jeg så skulle have kejsersnit, blev jeg endnu mere nervøs. Men det gik jo fint. Jeg gad godt, at succeshistorierne også får lov at fylde. Jeg kom fx i en ‘meget ammende’ mødregruppe, hvor alle havde nemt ved det.
      Og ja, det er da interessant at vide, hvorfor kvinder med lav uddannelse ikke ammer i lige så høj grad. Især hvis det er et bevidst valg.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lidt om storebrødre og låneøkonomi