Om søvn, ammestop, auto-outfit og at ingen siger 'nej' til Viggos mor

Pottetræning, Hr. Pølle og Pølleplaskeland

12000094_10155964027050394_1434461040_n

Claus er i Århus (med Å, man er vel århusianer), og Viggo joiner Lily og mig herhjemme til havearbejde, risengrød, karbad og koordineret lur. Ikke mindst pottetræning. Ganske succesfuldt. Jeg klapper og roser. Vi tager billeder af lortene og sender dem mod Århus. Så kan Claus modtage dem midt i frokosten eller på gågaden. Heldigvis kommer der virtuelle klapsalver retur. Sådan nogen forældre er ikke så sarte. Og så interesserer vi os bare helt vildt meget for lort.

Jeg aner intet om pottetræning. Jeg ved kun, hvad jeg har hørt fra andre mødre, og en hurtig googling, hvor jeg endte hos evigt fantastiske Helen (you know who), der forklarer om pottetræning. Jeg ved, at drenge er senere end piger. Og at det er helt neurologisk og fysiologisk. At børn begynder at interessere sig for at tisse omkring 1,5-2 års alderen, og at de fleste er klar til at være renlige, når de er tre år.

Og jeg ved nu, at der er tre fraser:

  1. At barnet selv begynder at fortælle, når det har lavet i bleen og vil have en ny ble på.
  2. At barnet  siger, at det tisser eller laver lort, fordi det nu er bevidst om det.
  3. At barnet siger til inden, så det kan nå at gå på potte eller toilet.

Vi er gennem de to første faser mod renlighed. Vi har bare lige manglet det sidste. At motivere Viggo til at smide bleen og ville sin potte. Vi har været i gang i de små siden juli. Men potten var kun interessant, da den var i indkøbsvognen i IKEA og i et minut, da vi kom hjem. Og bleen er dejlig velkendt. Den er tryg.

Jeg ville have læst en masse om det. Hvad barnet oplever, hvordan man som forælder bør motivere og bare sådan helt lavpraktisk: Hvordan og hvornår. Alle bibliotekets bøger og potter og lorte var bare udlånt. Næsten. Jeg fik en børnebog om det at få bleen af og tisse på potte. Den hedder Hr. Pølle – hvordan Oscar lærte at gå på toilettet. Jeg tænkte, at den var lidt plat, men det var den, der var på hylden, så den kom med hjem. Claus løftede mere øjenbryn end jeg, men what the heck. Den så bare så skæv ud.

MEN. Den er simpelthen fantastisk. Og nu hvor jeg lige skulle linke til den, fandt jeg ud af, at den er splinterny og virkelig anerkendt. Jeg forstår. Den er skrevet af børnepsykologen Birgitte Meldgaard Larsen og handler om Oscar, der akkurat som Viggo elsker sin ble og har nogle utålmodige forældre, der ser lidt kede ud af det, når han siger nej til at få bleen af.

Men så møder Oscar Hr. Pølle, der siger, at han ikke vil klemmes flad i bleen og vil skylles ud i toilettet og ned i Pølleplaskeland. Den historie har vi grebet, og nu taler vi rigtig meget om Hr. Pølle og Pøllebadeland, kigger på lorte, tager billeder af dem, jubler og putter klistermærker på potten, når der er gevinst. Sidstnævnte er en ide, min go-to-mom Mette tippede mig om. Den har grebet.

Bogen har et forord og forældrekapitel, der forklarer, at mange børn ikke bryder sig om at gå på toilettet, fordi der er langt ned til vandet. Det husker jeg selv. Fru Meldgaard fortælle også, at mange børn bekymrer sig for, hvor lorten bliver af og så fremdeles. Ikke noget der er en stor bekymring herhjemme, men historien om, hvordan maden bliver til Hr. Pølle og at se Hr. Pølle blive skyllet ud og ned til sine venner, er noget vi dyrker.

11998444_10155964025260394_926231606_n

Nu er vi for alvor i gang og i progress. Jeg er så stolt, når Viggo bare selv rejser sig midt i Peter Pedal og går på potte. Jeg tror ikke, at der går lang tid nu. Og så har han fået små, seje underbukser. Det var faktisk der, interessen for alvor startede. Af med bleen, på med underbukserne – så er der lagt an til den daglige pottetræning. Pyt med uheld. Bare ikke på Y-stolene eller det nye tæppe i stuen. Alle andre steder er der må der rendes rundt i bar røv.

Hold nu op, altså. Jeg kan stadig forundres, at Claus og jeg har lært vores store, lille dreng af tale. Og at vi nu også snart har lært vores kronarving at gå på lokum. Jeg synes, at det er stort.

Nu vil jeg gøre klar til en eftermiddagsbid til de to Torneroser, så vi kan komme ud af døren rettidigt til legeaftale med en i mødregruppen, der har to unger jævnaldrende mine. Helt perfekt.

Rigtig god eftermiddag.

Du kan læse lidt flere ordkløverier om mine mange gode snakke med Viggo i indlægget ‘Vi boller’ og den slags sandheder.

Og på dr.dk kan du læse artiklen Hr. Pølle lærer dit barn at gå på toilettet.

–o0o–

Følg også mit ligusterliv på Instagram og med Bloglovin.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om søvn, ammestop, auto-outfit og at ingen siger 'nej' til Viggos mor