Chokorug a la Vestegnen
??
Når hverken Lagkagehuset eller Det Rene Brød kan finde vej til Hvidovre, må jeg selv slå i bolledejen. Jeg savner især Ole Steens chokorug og øko-bagerens kaffeboller. Jeg har hørt fra pålidelige kilder, at jeg ikke skal gøre mig forhåbninger om lækkert bagerbrød på disse egne.
Helt alvorligt, bagerbutikker er det nye sort. Hvorfor er den sandhed ikke nået syv kilometer i vestlig retning fra Rådhuspladsen?
Ungdommen i Hvidovre kan vel også godt lide at nasse lidt wifi over en dyr latte. Det samme med os med barnevogn. Her bor altså andre end håndværkere, der synes, at formbrød med birkes slår til (jeg tillader mig til at grov-segmentere bagerkunder efter fem år som bagerjomfru i en mellemstor provinsby).
I går lykkedes det mig dog at lave en lækker fusion af netop chokorug og kaffebollerne. Mine er mere ‘bolle-agtige’. Forstå mig ret. Og de er så gode, at jeg selv måtte tilslutte mig mødregruppens (repræsenteret af en enkelt, men meget troværdig mommy) begejstring og uhm-udråb for mit eget bagværk.
Jeg anser det derfor som min pligt at dele opskriften med jer. Mine boller var godt nok improviseret, men omsat til andet end ‘lidt af dit’ og ‘et par håndfulde af dat’, så er opskriften sådan cirka som nedenfor.
Jeg håber, at I deler min begejstring. Chokolade og valnødder. What’s not to like?
Rugstykker med kanel, valnødder og chokolade
25 gr. øko-gær (lidt mindre hvis man bruger konventionel gær)
8 dl. vand
1 ss salt
2-3 dl alm mel
Rugmel for resten – bare 2/3 mere rug end alm mel
1 dl valnødder
1 dl solsikkekerner
1 ss salt
1 ts kanel
2 ts rørsukker
100 gr mørk chokolade
Rør gær ud i vandet. Tilsæt så en smule mel og derefter salt. Rør nødder, frø, chokolade, kanel og sukker i blandingen. Tilsæt herefter mel. Der skal være 2/3 rugmel og 1/3 hvedemel. Ælt dejen til den samler sig, den skal dog være våd, for ellers bliver bollerne tørre. Rugmel suger nemlig meget væske under hævning og bagning end hvedemel. Juste dejen med mel eller vand efter behov.
Form boller af dejen med det samme. Det gør du med to skeer. Dyp dem i vand, så dejen slipper skeerne. Lad bollerne hæve i en times tid på pladen, da øko-gær kræver lidt længere hævetid.
Bag bollerne i 15-20 minutter ved 200 grader. Er du i tvivl om de er bagt, så bank en enkelt under bunden. Den skal lyde hul.
Velbekomme.
PS. De smager fantastisk bare med et tykt lag Lurpak.
[…] Hvis du lige står og mangler en opskrift på sygt gode boller, så kan jeg anbefale de her stykker med valnød, chokolade, rug og solsikkekerner. Læs mere i indlægget ‘Chokorug a la Vestegnen’. […]