At ligne en der har født

IMG_7719

Hvordan ser, man ud, når man ligner en, der har født? Er man tyk? Er man træt? Ligner man lort? Det må da i hvert fald være det modsatte af, når folk siger ‘du ligner slet ikke en, der har født’.

Endnu vildere er kommentaren ‘ Du ligner ikke en, der har fået to børn på to år’. Og vildere end det til dem, der har det: ‘Du ligner godt nok ikke en, der lige har fået tvillinger’.

Vi har alle hørt, sagt eller tænkt, at nogen ikke ligner en, der har født. Og det skal tages som det ultimative kompliment til kvinden, der har født inden for det seneste års tid, og det er måske bare et kvalitetsstempel, enhver mor skal være glad for at få. For vi har alle en ide om, hvad det betyder ‘ikke at ligne en, der har født’.

Jeg har i hvert fald hørt/set/læst de kommentarer mange gange efterhånden. Ikke om mig, men bare sådan i det hele taget om og til kvinder, der har børn og er slanke, fitte, smukke og velplejede.

Det er kommentarer, der provokerer mig helt vildt. For hvordan ser man ud, hvis man ikke får det kompliment?

Har man så hængemave og hængepatter, der er i så elendig forfatning, at de ikke kan camoufleres for omgivelserne af en god bh og en lækker bluse?

Vejer man 15 kilo for meget? Har man rande under øjnene, klasket hår og måske garnet klippet i mommy-frille af værste skuffe (for vi ved også, hvad ‘mor-hår’ er).

Er det en flad numse og generelt en slap krop?

Går man i praktisk og kedeligt tøj? Eller måske praktisk tøj med et kækt islæt a la en Danefæ-regnjakke?

Kan man ikke finde de tre minutter, det tager at smække lidt blush på kinderne og en gang mascara på vipperne?

For helt ærligt, hvis det at ligne en, der har født er noget af det ovenstående, så findes der altså mange kvinder (og mænd) derude, der ligner nogen, der har født. Jeg vil være så fremme i skoene og påstå, at 90 pct. af dem, der frekventerer Fisketorvet – uanset alder og køn – ligner nogen, der har født.

Der er da mange kvinder, der ikke taber graviditetskiloene. Men hvornår stopper graviditetskilo med at være graviditetskilo og starter med bare at være kilo man vejer for meget. Eller kilo man vejer, fordi sådan ser man ud. Og så ud længe før, man fik børn.

Jeg har læst et sted (kan naturligvis ikke huske den uvidenskabelig kilde), at en graviditet, fødsel og evt. amning giver en kvinde den krop, hun hele tiden var skabt til at have. Sjovt nok ser mange kvinder deres 16-årige jeg som kropsideal resten af livet. Ret forskruet. Jeg er ikke selv hævet over det. Og dog, for jeg var ingen hot 16-årig. Jeg var en sporty 14-årig, men det et 20 år siden og for længst glemt. Mit ideal er nok min form efter fødslen af Viggo. Der blev jeg fit og stærk ret hurtigt, dog ikke af sig selv.

En fødsel sætter da sine spor, men de fleste er ikke synlige for offentligheden. Ingen kan se myoser efter amning eller et underliv, der er lappet forkert sammen.

De mødre, jeg kender, er sgu pretty damn hot. Og de er tilbage skinny jeans, kjoler med talje, fuld luderkrudt og formår at booke en tid hos frisøren et par gange om året.

De mødre jeg kender, der ikke er skinny eller ikke dyrker sport, de har aldrig rigtig været slanke eller stærke eller sporty. Har de så altid lignet nogen, der har født? Men de er tilbage i deres før-graviditets-jeans. Er det godt nok eller skal man have sixpack og markerede triceps?

Nogle dage – mange dage – ligner jeg en træt kvinde. Nogle dage ligner jeg white trash i joggingbukser og fedtet hår i en knold – og det rager mig at gå i Netto i den mundering. Fordi jeg er træt, 33 og afsat. Nogle dage ligner jeg en narkoluder med rande under øjnene og et blodfattigt udtryk.

Men jeg går s** ikke rundt og ligner en der har født. For så ville jeg ligne en med monsterhård mave, spændte bryster, ømt underliv eller ville gå foroverbøjet pga. kejsersnit.

Men jeg ville også se enormt lykkelig ud. Smed jeg tøjet, ville maven hænge en smule, men ‘that’s it’. Ville nogen spørge mig, hvordan jeg fysisk havde det, ville jeg sige, at jeg følte mig svag i musklerne, for jeg plejer at være stærk. Jeg ville være træt. Jeg ville være træt af mig selv for al den chokolade, jeg havde hældt ind de sidste par måneder af graviditeten.

Måske ligner jeg en, der har to børn. Måske ligner jeg i dag en, der er mega provokeret.

Men det tror jeg nu egentlig ikke. De glade murere er her igen i dag. Viggo og Lily er i strålende humør. Jeg vejer et kilo mindre end i sidste uge. Jeg skal drikke kaffe med en sød kollega – nylig bagt mor og pretty damn hot. Og så skal jeg om to minutter ud på min første løbetur i ni måneder. Det dur jo ikke, at jeg går og ligner en, der har født.

12

  • Herligt, herligt skrevet. Og virkelig hovedet på sømmet-agtigt.
    Der ligger SÅ meget i den sætning. Eller der KAN i hvert fald lægges meget i den.

    Det slår mig, når jeg læser dit indlæg; Hvor er anerkendelsen af selve præstationen “at føde” når folk slynger om sig med “du ligner ikke en”- eller “du ligner en …der lige har født”
    Ja, nu bliver det nok lidt overdrevent kommaknepperagtigt, men helt ærligt… Det er jo en kæmpe præstation at føde.
    Prøv lige at erstatte “født” med “løbet en maraton” !!!
    “Du ligner godt nok ikke en der lige har løbet en maraton!!!!”
    Av… Den er ikke ret god… vel?
    Hmmm… hvor ville jeg monstro hen med det… Ingen steder nok… Men blev lige revet med.. Det er dejligt at falde over et blogindlæg om noget der giver stof til eftertanke… Især noget med ord. Det elsker jeg lidt. Jeg kommer tilbage en anden gang.
    Gode hilsner fra Gry (Fellow-morblogger)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] du er ny på bloggen, kan jeg anbefale et af mine mest populære indlæg At ligne en der har født. Eller måske min lille årskavalkade 2 0 1 4. Såer der læsestof til nogle minutter […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] du er ny på bloggen, kan jeg anbefale et af mine mest populære indlæg At ligne en der har født. Eller måske min lille årskavalkade 2 0 1 4. Såer der læsestof til nogle minutter […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sikke et godt, interessant og velskrevet indlæg… tak for det 🙂 Jeg ligner sgu stadig en, der lige har født, her snart to år efter tredje barns ankomst… men satser stadig på at komme af med looket en dag 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    “Nybagt baby”… det lyder egentlig ikke så lækkert 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Nu behøver manglen på “Du ligner ikke én, der har født” kompliment jo ikke at betyde at man ser forfærdelig ud, men at det bare er meget naturligt at se lidt træt ud ovenpå fødsel og nybagt baby og manglende søvn.
    Hvis jeg blev hentet i lufthavnen med ordene “du ligner ikke én, der lige har fløjet 10 timer”, ville jeg da heller ikke tolke det som om at vedkommende syntes at mine eventuelle medrejsende lignede lort?

    Eller er det hele præmissen omkring dét at omverdenen tænker, at en nybagt mor gerne må se lidt slidt ud, du ikke synes om?

    Et kompliment er jo givet i bedste mening, jeg kan nok ikke rigtig forstå hvorfor man ikke bare kan blive glad.

    Tak for en god blog 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Komplimenter skal man kun tage imod med kyshånd og tak. Helt enig. For i virkeligheden behøver folk ikke at gøre sig den ulejlighed at sige, at man er pæn i den bluse osv. Det er nok hele præmissen og en lille undren. Et lille tankespind 🙂 Og tak for kompliment 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    Hej Solrun,
    Du skriver virkelig godt. Ligetil, letlæst og uprætentiøst er de første ord der popper op i min hjerne! Det er ikke sidste gang jeg kigger ind og jeg følger ellers ikke nogen danske blogs. Go girl!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Christina. Tak for de skønne roser. Det gør mig virkelig glad. Jeg håber, at jeg kan gøre det ligeså godt med alle andre indlæg 🙂 God dag herfra. / Solrun

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Haha Fantastisk skrevet søde Solrun! Du kan sku noget med ord. Jeg husker tydeligt min polterarbend, 4 mdr efter Carlas fødsel. Her havde jeg skruet mig ned i “den lille sorte” og ikke mindst stramme! Og jeg fik den ene kommentar efter den anden om, at “man kan godt nok ikke se du har født for 4 mdr siden”!! På det tidspunkt var jeg allerede, efter benhårdt arbejde tilbage i ret god form, havde tabt alle kilo, da jeg skulle stå brud i min drømme kjole en måned efter. Så derfor tog jeg det som et kæmpe kompliment dengang, havde jo for faen kæmpet en kamp for det, og jeg havde på det tidspunkt, mindst af alle, lyst til at “ligne en der lige har født”. For bag de ord ligger der jo, og det ved vi jo åbenbart alle sammen, at man skal have hængeøjne, hængeballer, hængepatter og ja, fedtet og tarveligt “mor-hår”. Men vil det så sige, nu når jeg ikke har et nærtstående bryllup til at motivere mig til at komme hurtigt af med kiloene, eller hvis jeg fremover bare vil fylde lidt mere i landskabet, at hvis ikke jeg får det misforståede “kompliment” 4 mdr efter fødslen, at så er det er tegn på at jeg hænger, ikke kun i huden, babserne og rumpetten, men også i bremsen?? Jeg synes faktisk du i dette indlæg sætter fokus på noget MEGA fint og mega vigtigt, og jeg er spændt på hvor mange af den slags “komplimenter” eller mangel på samme jeg selv kommer til at møde efter denne fødsel, og jeg vil tænke på dig

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak, tak, tak Trine. Det er jo en kæmpe kompliment. Ingen er for fin til at labbe det i sig, for vi ved alle, hvad det betyder. Jeg har også selv sagt det om og til folk. Men det er bare skørt, når man dykker ned i, hvad der egt. bliver sagt. Lige nu føler jeg, at jeg ligner en der har født, men mest fordi jeg ikke er tilbage i mine jeans. For folk på Strøget eller i Netto ser jeg sikkert fin nok. Og ja, en spændstig krop kommer ikke af sig selv – uanset alder og køn 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lidt om taknemmelighed, forlommer i Netto, fulde mødre og heads up inden Tornerose-søvn